Nieuws en mededelingen

Welke nieuwe artikelen zijn gepubliceerd? Wat is er veranderd op Historama Rond 1900? Is er nieuws over het belle époque buiten de website om? Lees het antwoord op deze vragen en ander nieuws dat mij interessant lijkt om te vermelden hieronder. Ook zullen hier af en toe mededelingen verschijnen ten aanzien van de website.

 


Prachtig naslagwerk over Art Nouveau in Nederland

Voor iedereen die zich interesseert in Art Nouveau binnen de architectuur of die graag eens wil weten wat er op dat gebied te vinden is in Nederland, is er nu een nieuw naslagwerk beschikbaar. De titel is Bezielde schoonheid. Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland en het is in juni 2022 verschenen. Het boek staat vol mooie foto's gemaakt door Wim den Hertog en heeft begeleidende teksten van Jalf Flach. Beide auteurs zijn deskundigen op het gebied van Art Nouveau en Jugendstil en hebben het boel in eigen beheer uitgegeven. Als hun werk iets duidelijk maakt is het wel dat je in Nederland meer uitingen van 'Nieuwe Kunst' terug kunt vinden dan veel mensen geneigd zijn te denken.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Lees meer »

10 jaar Rond 1900!

Vandaag heb ik een bescheiden feestje, want mijn website alweer 10 jaar! Op 22 oktober 2011 heb ik namelijk op een online knop geduwd waar het woord ‘publiceer’ op stond. Daardoor ging wat lange tijd Rond1900.jouwweb zou heten officieel de lucht in! Uiteindelijk was de tijd die volgde er een van ups en downs, met een jaren durende down vanaf 2014. Toen ik in de zomer van 2018 echter een tijdje met mijn voet up moest zitten, is er een ommekeer gekomen. Niet al teveel later heb ik de website omgedoopt tot Historama rond 1900 en hem helemaal in de steigers gezet. Inmiddels komen er alweer bijna drie jaar lang nieuwe artikelen bij, al kan ik daar het woord ‘regelmatig’ beter niet aan toevoegen. Toch is de website nu al meer dan tachtig artikelen rijk, waarvan het merendeel een aanzienlijke lengte heeft.

 

Lees meer »

Artikelen over verlichting op de schop

De artikelen over verlichting en lampen die in de categorie Leven staan zullen de komende tijd flinke wijzigingen ondergaan. Voor zover dat niet al is gebeurd dan. Dit zou ik eerder hebben gemeld, ware het niet dat ik pas al doende merkte hoe drastisch de wijzigingen gaan worden. Niet uiteraard dat de informatie die er stond nu zoveel zal veranderen of dat daar iets mis mee was. Hooguit wat kleinigheden links en rechts, want ook geschiedschrijving is nu eenmaal onderhevig aan voortschrijdend inzicht. Veel meer dan dat zullen de bestaande artikelen echter flink worden uitgebreid en zal de indeling van de artikelen veranderen. En uiteindelijk zullen er ook artikelen bijkomen.

 

Lees meer »

Nieuw op de site: Januari t/m Maart 2020

Helaas maakt het jaar 2020 zijn veelbelovende, mooie cijfer tot nu toe niet waar. Voor mij begon het met een flinke persoonlijke tegenslag en toen moest de coronacrisis nog beginnen. Ondertussen had ik ook nog een stapeltje nieuwe researchboeken om door te werken, al was dat wel eigen keuze natuurlijk. Hie dan ook, het gevolg was dat er gedurende het eerste kwartaal van dit jaar maar drie nieuwe artikelen op Historama Rond 1900 zijn bijgekomen. Dat april een productievere maand mag worden. Nou jou, er zijn op het moment belangrijkere zaken, dus laten we maar vooral hopen dat het daar eerst goed mee komt.

 

Lees meer »

Over winterpret en 2020

Op het moment dat ik dit schrijf is het jaar 2019 bijna ten einde. Niet erg, want ik zit alweer vol plannen voor 2020 en wat een veelbelovend jaartal is dat! Ondertussen is het nog niet zo winters buiten. Daarmee zal de jongste artikeltelg op Historama Rond 1900 wellicht nog niet tot de verbeelding verspreken. Tja, dacht ik me daar met een artikel over sleeën een leuk idee te hebben dat goed bij het jaargetijde past, is het weer er niet naar. Maar ja, de ervaring leert dat dit in januari of februari nog kan veranderen, dus wie weet.  

 

Lees meer »

Nieuw op de site: Oktober en November 2019

Terwijl een zonnige nazomer overging in een wisselvallige herfst, heb ik me verdiept in de geschiedenis van vervoer en reizen rond 1900. Met als goede nieuws dat daar veel informatie over te vinden is. Zoveel zelfs dat oktober grotendeels op is gegaan aan research en ik niet het aantal artikelen kon publiceren dat ik mezelf had voorgesteld; eentje maar. Gelukkig was november productiever en zijn er inmiddels drie artikelen bijgekomen. Wel zijn het allemaal vrij uitgebreide artikelen geworden met veel voorgeschiedenis. Hieronder zal ik ze allemaal nog eens op rijtje zetten en zal ik ook de nieuwe rubriek waar ze in staan nader toelichten.

 

Lees meer »

Nieuw artikel op de site sinds lange tijd!

Het is zover. Op donderdag 17 oktober 2019 heb ik voor het eerst in lange tijd een nieuw artikel gepubliceerd op deze website. Dat is het artikel Vervoer en reizen tot 1914, dat het inleidende artikel is voor het compleet nieuwe hoofdstuk ‘Vervoer en reizen’ binnen de categorie ‘Leven’. Er zullen dus meer artikelen rond dit onderwerp volgen! Nieuwe artikelen worden voortaan ook aangekondigd op de homepage en zijn daar vanaf nu dus gemakkelijk terug te vinden.

 

Lees meer »

Nieuw op de site: September 2019

Aangezien  het weer langzaam veranderde van volop zomers naar regenachtige herfstigheid, lijkt het alsof er sinds 1 september veel meer tijd is verstreken dan een maand. Kijk ik naar wat ik heb gedaan valt het nochtans wel mee. De eerste anderhalve week van de maand was voor mij immers nog vakantietijd, dus het echte grote nieuwe werk is er nog niet van gekomen. Ik zit wel tot over mijn oren in de research en die is veelbelovend, dus in oktober wordt het vast anders. In september zijn er vooral veel vernieuwingen in de, laten we zeggen, huishoudelijke onderdelen van de site gekomen. Het is er, al zeg ik het zelf, een stuk overzichtelijker op geworden en de meeste onderdelen zijn uitgebreid met extra informatie. 

 

Lees meer »

Oktober Maand van de Geschiedenis

Op een historische website mag het eigenlijk niet onvermeld blijven, dus bij deze: ook in 2019 wordt in oktober weer de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dat is het grootste geschiedenisevenement van Nederland, hoewel het in feite meer een uitgebreide verzameling van kleinere evenementen is. Deze zijn bedoeld om geschiedenis onder de aandacht te brengen. Het thema dit jaar is Zij/Hij, waarbij het vrouwelijk perspectief voorrang krijgt. Honderden culturele, literaire en mediaorganisaties werken aan de Maand van de Geschiedenis mee. Hoofdorganisator is echter het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, terwijl het Rijksmuseum organisator is van de Nacht van de Geschiedenis.

 

Lees meer »

Alle artikelen zijn vernieuwd!

Ergens tijdens de eerste dagen van augustus 2018 nam ik een besluit waar ik jarenlang tegenaan had gehikt: ik zou mijn website Rond 1900 compleet gaan vernieuwen. Dat was onvermijdelijk geworden nadat provider Jouwweb was overgeschakeld op een compleet nieuw programma en dat slecht voor mij uit had gepakt. Veel zaken als lettertypes e.d. kon ik niet meer hetzelfde kiezen als in het verleden. Ook was er iets goed misgegaan met de omzetting van het merendeel van de door mij gebruikte afbeeldingen naar het nieuwe programma.

 

Lees meer »