Prachtig naslagwerk over Art Nouveau in Nederland

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 11:45

Voor iedereen die zich interesseert in Art Nouveau binnen de architectuur of die graag eens wil weten wat er op dat gebied te vinden is in Nederland, is er nu een nieuw naslagwerk beschikbaar. De titel is Bezielde schoonheid. Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland en het is in juni 2022 verschenen. Het boek staat vol mooie foto's gemaakt door Wim den Hertog en heeft begeleidende teksten van Jalf Flach. Beide auteurs zijn deskundigen op het gebied van Art Nouveau en Jugendstil en hebben het boel in eigen beheer uitgegeven. Als hun werk iets duidelijk maakt is het wel dat je in Nederland meer uitingen van 'Nieuwe Kunst' terug kunt vinden dan veel mensen geneigd zijn te denken.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

 

Nieuwe kunst

De kunststroming die bekend kwam de staan als Art Nouveau en Jugendstil, wordt in Nederland ook wel Nieuwe Kunst genoemd. De hoogtijdagen van deze stroming waren tussen 1895 en 1905. Hij kenmerkt zich door het gebruik van golvende lijnen, plant- en diermotieven en de afbeelding van vrouwen. Het was in hoge mate een vorm van toegepaste kunst die zich ook in allerlei ambachten openbaarde, zoals posters, mode, juwelen, meubelen en glaswerk. Echter ook in de architectuur was er veel om te doen, onder andere in decoraties op bouwwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan beeldjes, ornamenten bestaande uit tegels, glas-in-lood ramen en siersmeedwerk. Het zijn dergelijke decoraties waar Bezielde schoonheid zich op richt.

 

De inhoud

Voor bespreking in het boek zijn versieringen gekozen die zich bevinden op bouwwerken van verschillende aard op ruim 50 Nederlandse locaties verdeeld over 11 provincies (exclusief Flevoland). De nadruk ligt daarbij op decoraties die maar weinig bekendheid hebben. Juist daardoor laat het boek zien dat er binnen de Nederlandse architectuur meer Art Nouveau uitingen terug zijn te vinden dan vaak wordt gedacht. Als je maar weet waar je ze kunt vinden. 

De precieze adressen van de getoonde bouwwerken staan dan ook achter in Bezielde schoonheid, zodat iedereen die dat wil ze gemakkelijk zelf kan bezichtigen. Over de steden of dorpen waar de decoraties zich bevinden is vaak ook van toepassing zijnde historische informatie toegevoegd.

 

De uitgave

Het boek zelf is ook een schoonheid, zij het een loodzware schoonheid. De auteurs hebben hun uiterste best gedaan om in stijl te blijven met hun titel. Het resultaat is een door een fikse, harde kaft gebonden verzameling van 288 grote pagina's dik glanspapier inclusief leeslint. Luxer kan bijna niet en dat het een uitgave in eigen beheer betreft valt nauwelijks voor te stellen.

Het voordeel van zo'n grote uitgave is dat de vele foto's nu prachtig tot hun recht komen. "Foto’s van details van deze ornamenten worden na uitvergroting ware kunstwerken", aldus fotograaf Wim den Hertog op zijn website. Vandaar dus dat de auteurs voor deze opzet hebben gekozen. Het nadeel ervan is wel dat het boek nu niet bepaald een handzaam formaat heeft, waardoor je het niet als gids kunt meenemen wanneer je bepaalde decoraties zelf gaat bezichtigen. 

 

De auteurs

Art Nouveau kenner Jalf Flach heeft veel door Europa gereisd en foto's gemaakt van kunstobjecten van allerlei soorten en maten. Hij geeft ook cursussen en lezingen over Art Nouveau. Foto's met toelichting en informatie over Jalfs activiteiten zijn terug te vinden op zijn website Rondom 1900.

Fotograaf en pottenbakker Wim den Hertog is docent keramiek bij het Centrum voor Kunst- en Cultuureducatie ‘Cultura’ in Ede. Aldus geeft hij cursussen en workshops keramiek en voert hij regelmatig keramiekprojecten uit op basisscholen. Het is vanuit zijn belangstelling voor het gebruik van keramiek bij bouwornamenten, dat hij interesse kreeg voor Art Nouveau decoraties en daar door heel Europa foto's van is gaan maken. Veel van die foto's zijn terug te vinden op zijn website Tierra-Art.

 

Nadere informatie en aanschaf

Geïnteresseerd? Het boek is inmiddels breed verkrijgbaar en kan via de meeste boekhandels worden besteld. Voor meer informatie en de aanschaf kun je echter ook terecht op Tierra -Art, onder het kopje Art Nouveau boek.

 

Gegevens

Titel:  Bezielde schoonheid. Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland

Auteurs: Jalf Flach en Wim den Hertog

ISBN: 978-90-9036072-0

 

Reactie plaatsen

Reacties

B. Florijn
een maand geleden

Ik heb het boek enige tijd geleden gekocht. Toen ik een dagje in Hoorn was, zag ik een prachtig Art Nouveau-pand. Thuisgekomen heb ik gekeken of het in het boek stond en dat bleek het geval te zijn! Prachtig boek met veel variatie in panden. Een must voor geïnteresseerden.

Anne-Claire / redactie
een maand geleden

Leuk om te horen!