Artikelen over verlichting op de schop

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 15:56

De artikelen over verlichting en lampen die in de categorie Leven staan zullen de komende tijd flinke wijzigingen ondergaan. Voor zover dat niet al is gebeurd dan. Dit zou ik eerder hebben gemeld, ware het niet dat ik pas al doende merkte hoe drastisch de wijzigingen gaan worden. Niet uiteraard dat de informatie die er stond nu zoveel zal veranderen of dat daar iets mis mee was. Hooguit wat kleinigheden links en rechts, want ook geschiedschrijving is nu eenmaal onderhevig aan voortschrijdend inzicht. Veel meer dan dat zullen de bestaande artikelen echter flink worden uitgebreid en zal de indeling van de artikelen veranderen. En uiteindelijk zullen er ook artikelen bijkomen.

 

Karl Josef Müller - Jonge vrouw die leest bij het licht van een petroleumlamp, rond 1900. 

 

Nieuwe informatie

Het was in 2012 dat ik de eerste versies van deze artikelen online heb geplaatst en tijdens de renovaties die ik 2018 heb uitgevoerd is er niet overdreven veel aan veranderd. Ze behoorden tot de eerste artikelen die ik onder handen heb genomen en toen was ik nog zoekende naar een nieuwe vorm. Binnen dat kader was ik er niet meteen aan toe om grote hoeveelheden nieuwe informatie toe te voegen. Dat ben ik pas geleidelijk aan steeds meer gaan doen.

Maar dat wil dus zeggen dat er negen jaar zijn verstreken sinds die eerste versies, die overigens grotendeels zijn gebaseerd op artikelen die ik nog eerder al voor InfoNu schreef. En in die negen plus jaar is het stapeltje aanvullende informatie over lampen en andere vormen van verlichting langzaam maar gestaag gegroeid. Meer dan ik me bewust was, zodat ik nu zelf met enige verbazing naar mijn eigen wijzigingen zit te kijken.

 

Nieuwe indeling

Terwijl ik dit schrijf ben ik alweer een maand (minus kerstvakantie, dus effectief een week of drie) met deze renovatie bezig. Dat heeft me tot nu toe nog maar één artikel opgeleverd dat helemaal af is (nou ja, waarschijnlijk dan :-S). Dat is het artikel over verlichting door de haard. Andere artikelen waar ik aan heb gewerkt, met name het inleidende artikel Verlichting en lampen rond 1900, zijn vooralsnog niet uitveranderd. Dat komt omdat ik in andere artikelen stukjes tekst aantref die in het kader van een meer overzichtelijke indeling beter verplaatst kunnen worden naar elders, bijvoorbeeld naar het inleidende artikel.

Daarnaast stuit ik ook in mijn nieuwe research steeds weer op info die toch ook nog interessant blijkt om toe te voegen daar waar ik al veel had toegevoegd. Iets dat ook wel een beetje de schuld is van Bill Bryson, wonderbaarlijk grappige auteur van het boek Een huis vol, maar niet echt iemand voor het schrijven een strak gestructureerd hoofdstuk.

Belangrijkste wijziging in de indeling zal echter zijn dat het huidige artikel over grote olie- en petroleumlampen komt te vervallen en zal worden vervangen door twee afzonderlijke artikelen, eentje over Argand olielampen en eentje over petroleumlampen (beiden ongeacht het formaat dus).

 

Nieuwe artikelen

Ondertussen gaan er ook artikelen worden toegevoegd. Hoeveel precies weet ik op dit moment zelf nog niet, maar er zal in ieder geval iets tussen zitten over gasverlichting. Of er ook al een artikel gaat komen over elektrische verlichting is beduidend minder zeker. In tegenstelling tot gasverlichting, dat ronduit symbolisch is voor de 19de eeuw en ook later nog veel voorkwam, kwam elektrische verlichting binnenshuis voor Wereldoorlog I nog maar weinig voor. Uitvindingen op het gebied van elektrische verlichting waren er natuurlijk wel, maar het artikel dat daarover op de website staat vertelt de meest belangrijke informatie hierover al.

 

Misschien niet helemaal nieuw

Niet alle nieuwe informatie of nieuwe artikelen die op de site komen te staan zijn helemaal nieuw door mij geschreven. Een gedeelte zal afkomstig zijn van artikelen die ik eerder al voor InfoNu schreef. Mogelijk zal ik bepaalde artikelen zelfs grotendeels overnemen. Daar had ik als auteur altijd al de rechten toe, maar tot nog toe heb ik daar niks mee gedaan. Nu zal ik echter opnieuw bekijken wat ik wel en niet overneem. Let wel, dit zal dus niet betekenen dat mijn artikelen op InfoNu verdwijnen. Alleen dat bepaalde informatie op beide websites komt te staan.

 

Hoe lang gaat het duren?

Waarschijnlijk zijn we wel twee of misschien zelfs drie maanden verder voordat alle vernieuwingen die ik in dit bericht heb gemeld ook daadwerkelijk zijn volbracht. Het is ook goed mogelijk dat ik, om de afwisseling gaande te houden, in de tussentijd een enkel uitstapje maak naar andere onderwerpen.

Zolang er geen melding boven een artikel staat dat eraan wordt gewerkt, is de informatie die erin staat gewoon valide. Staat er wel een melding kun je beter voorzichtig zijn met de informatie te gebruiken. Vooral omdat deze nog onvolledig kan zijn.

Zodra alles is afgerond zal ik dat uiteraard in een nieuw blog laten weten, vergezeld van links naar hopelijk veel betere en mooiere artikelen.

 

Groetjes,

Anne-Claire

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.