Nieuw op de site: Januari t/m Maart 2020

Gepubliceerd op 7 april 2020 om 15:57

Helaas maakt het jaar 2020 zijn veelbelovende, mooie cijfer tot nu toe niet waar. Voor mij begon het met een flinke persoonlijke tegenslag en toen moest de coronacrisis nog beginnen. Ondertussen had ik ook nog een stapeltje nieuwe researchboeken om door te werken, al was dat wel eigen keuze natuurlijk. Hie dan ook, het gevolg was dat er gedurende het eerste kwartaal van dit jaar maar drie nieuwe artikelen op Historama Rond 1900 zijn bijgekomen. Dat april een productievere maand mag worden. Nou jou, er zijn op het moment belangrijkere zaken, dus laten we maar vooral hopen dat het daar eerst goed mee komt.

 

Childe Hassam - A Familiar Tune, 1880-1889. Binnenshuis in de 19de eeuw.

 

Deze website en corona

Voor mij verandert er eigenlijk niet veel door de coronamaatregelen en het publiceren van nieuwe artikelen kan in principe gewoon doorgaan. Wel is het waarschijnlijk dat ik last ga krijgen van het sluiten van de bibliotheken en dat ik ook daardoor mijn keuze van onderwerpen moet aanpassen.

Eigenlijk was het mijn bedoeling om in te spelen op de aanstaande sportzomer, inclusief de Olympische Spelen, maar dat heeft nu geen haast meer. Er zullen toch een aantal artikelen rondom dit thema op de website verschijnen, maar hoe en wat precies weet ik op het moment dus niet, afgezien van de twee artikelen die nu al zijn gepubliceerd.

 

De drie nieuwe artikelen op de site zijn:

 

Trams in Nederland rond 1900

Hoe Nederland een land van trams en buurtspoorwegen werd

Datum: 24 januari 2020

Plaatsing op site: leven vervoer en reizen – openbaar vervoer  trams in Nederland

Het lijkt misschien een triviaal onderwerp, maar het is een van de langste artikelen op de site geworden; zoveel valt er te vertellen over de geschiedenis van Nederland tramland. Vanzelfsprekend is deze verweven met een snufje internationale tramgeschiedenis,

maar meer nog met de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Waarom dan geen meer algemeen artikel geschreven? Dat komt omdat in de jaren 1870-1914 het openbaar vervoer in het kleine Nederland zo sterk werd gedomineerd door de tram en het zogeheten lokaalspoor dat het weinig verschil maakt. Voor langere afstanden was er natuurlijk ook de trein, maar andere vormen van openbaar vervoer waren vooral voor 1870 of na de Eerste Wereldoorlog van belang. Daarom was een artikel toegespitst op de geschiedenis van de tram de beste optie.

Ga naar het artikel

 

Nieuwe rubriek 'Sport en spel'

Het was even wikken en wegen of ik voor dit onderwerp een nieuw hoofdstuk zou beginnen of dat ik het onder 'Vermaak' zou plaatsen, wat ook prima had gepast. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een eigen rubriek omdat het aantal artikelen rond dit onderwerp in de toekomst zo groot kan worden en dat het teveel wordt als onderdeel van een andere rubriek. Dat neemt niet weg dat beide rubrieken nauw met elkaar verbonden zijn en dat ook zullen blijven.

 

De geschiedenis van sport en spel

Spelen als vrijetijdsbesteding in Europa

Datum: 18 maart 2020

Plaatsing op site: leven - sport en spel

Na een flinke bulk aan research door te hebben gewerkt, leek het mij het beste om het onderwerp 'sport en spel rond 1900' te beginnen met een inleidend artikel van vrij algemene soort. Daarmee is dit feitelijk het eerste artikel op de website dat niet expliciet is toegespitst op de tijdsperiode rond 1900. 

Voor een beter begrip van de vele nieuwe ontwikkelingen die wél plaatsvonden tussen pakweg 1850 en 1914, is dit introductieartikel echter beslist relevant. Het geeft een goed idee van wat je nu precies kunt zien als spel of sport, hoe beiden zich door de tijd heen in Europa hebben ontwikkeld en wie precies waar aan meededen.

Ga naar het artikel

 

Vernieuwingen sport en spel na 1850

Naar een nieuwe wereld voor sport en spel

Datum: 31 maart 2020

Plaatsing op site: levensport en spelsport en spel na 1850

In de loop van de 19de eeuw veranderde er veel op het gebied van spelen, maar vooral van sport. Het verschil tussen de situatie in 1800 en die in 1900 is bijzonder groot. Het belangrijkste gedeelte van al die veranderingen vond na 1850 plaats.

Wat er precies veranderde wordt in dit artikel echter maar beknopt geschetst, want het concentreert zich op de vraag welke zaken en gebeurtenissen verantwoordelijk waren voor al die veranderingen. In veel andere literatuur wordt dat bijna geheel of toch minstens grotendeels toegeschreven aan de opkomst van teamsporten op Engelse scholen, maar in feite waren er veel meer ontwikkelingen die een belangrijke rol hebben gespeeld. In dit artikel worden ze op een overzichtelijk rijtje gezet.

Ga naar het artikel 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.