Oktober Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op 26 september 2019 om 11:42

Op een historische website mag het eigenlijk niet onvermeld blijven, dus bij deze: ook in 2019 wordt in oktober weer de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dat is het grootste geschiedenisevenement van Nederland, hoewel het in feite meer een uitgebreide verzameling van kleinere evenementen is. Deze zijn bedoeld om geschiedenis onder de aandacht te brengen. Het thema dit jaar is Zij/Hij, waarbij het vrouwelijk perspectief voorrang krijgt. Honderden culturele, literaire en mediaorganisaties werken aan de Maand van de Geschiedenis mee. Hoofdorganisator is echter het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, terwijl het Rijksmuseum organisator is van de Nacht van de Geschiedenis.

 

 

Zeshonderd activiteiten door heel Nederland

Dat wil zeggen bijna zeshonderd, want de teller is net blijven steken op 597. Toch een indrukwekkend aantal activiteiten die op landelijk, provinciaal dan wel lokale basis worden georganiseerd bij musea, erfgoedinstellingen, gemeenten, bibliotheken en andere instellingen. Op de agenda staan onder meer rondleidingen, stadswandelingen, lezingen, debatten, muziek, theater en speciale activiteiten voor kinderen. Maar ook de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2019 maakt onderdeel uit van het programma.

Het programma wordt a.s. zondag 29 september tussen 10.00 en 12.00  al afgetrapt in het Openluchtmuseum met de uitzending van een radioprogramma vanaf de locatie, verzorgd door OVT het geschiedenisprogramma van de VPRO op radio 1.

 

Bekijk hier de volledige agenda: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Vrees niet dat je door de bomen het bos niet kunt zien, want je kunt selecteren op provincie en/of op type activiteit.

 

Activiteiten rond 1900

Helaas is het niet mogelijk om in de agenda te selecteren op tijdsperiode (idee voor de organisatie voor volgend jaar!). Maar ik vindt het toch een beetje jammer van de tijd om alle 597 geplande activiteiten na te speuren op relevantie voor deze site. Ze zijn er echter zeker wel, programmaonderdelen die draaien om het belle époque. Al is het maar omdat vrouwenemancipatie juist in deze periode voor het eerst echt vorm kreeg dankzij de suffragettes. Hoewel ik dan weer geen groots programmaonderdeel over dit onderwerp ben tegengekomen, dat niet. Maar mogelijk zijn er kleinere activiteiten in jouw provincie hierover.

Een museum dat echter ook meedoet en eigenlijk altijd relevant is voor de periode rond 1900 is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier wordt extra aandacht besteed aan vrouwen en de trein in de 19de eeuw. Omdat een gedeelte van de activiteiten rond dit thema al bestonden, is echter niet alles nieuw. Het enige item dat speciaal in het teken staat van de Maand van de Geschiedenis wordt maar één keer per dag vertelt en duurt een kwartier. Daarmee is dit niet speciaal interessant voor mensen die ergens de afgelopen jaren al in het Spoorwegmuseum zijn geweest, zoals bijvoorbeeld geldt voor Historama Rond 1900 zelf. Geldt dat voor jou echter niet, dan is de komende maand een goed moment om dit museum eens te bezoeken.

 

Maar hoe dan ook, iedereen die mee gaat doen aan een activiteit van de Maand van de Geschiedenis: veel plezier gewenst!

 

Groetjes,

Anne-Claire

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.