Home » Over deze site

Over deze site

Lees hier meer over hoe deze website in elkaar steekt, zodat je er beter gebruik van kunt maken.


 

Helen Allingham - Het trappenhuis, Whittington Court, Gloucestershire, 1870-1900.

(Bron: Wikimedia Commons)

 

Een trapsgewijze indeling

Deze site is zodanig opgezet dat artikelen via een trapsgewijs systeem aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Daarbij bewegen ze zich van algemeen en inleidend naar steeds specialistischer en specifieker qua onderwerp. Een voorbeeld:

Tijdperk van uitvindingen is het algemene inleidende artikel over uitvindingen en uitvinders rond 1900. Eén van de artikelen die hier direct aan is gekoppeld is het artikel Het ontstaan van audio en video rond 1900, dat nog steeds een vrij algemeen karakter heeft, maar wat dieper ingaat op ontwikkelingen die speciaal golden binnen de wereld van beeld en geluid. Daar hangt op zijn beurt het artikel Uitvindingen fotografie rond 1900 aan, dat zich focust op uitvindingen binnen de fotografie. Een speciaal verhaal daarbinnen is de uitvinding van het fotorolletje en bijbehorende camera’s door George Eastman, dat daarmee de volgende en laatste trap is met als titel De uitvinding van het fotorolletje.

De homepagina niet meegeteld, zijn er nooit meer dan vier trappen, meestal zelfs minder. In de inhoudsopgave kun je precies zien hoe alle artikelen op de site binnen deze indeling zijn gerangschikt.

Voor jou als gebruiker van de site betekent dit vooral het volgende: als je een artikel leest waar nog andere artikelen aan vooraf gaan, is het goed mogelijk dat in die andere artikelen ook nog informatie staat die voor jou van belang is. Mocht je een artikel lezen dat te algemeen voor je is, kun je in de volgende trap kijken of daar artikelen tussen staan die meer gerichte informatie geven.

 

Zoekfunctie

Zoek je informatie over een onderwerp waar geen specifiek artikel over bestaat, kun je de zoekfunctie gebruiken, die je terugvindt achter het vergrootglas in de balk rechtsboven.

 

Kate Greenaway - Almanack for 1889, kalenderpagina voor de maand Augustus, 1889.

(Bron: Wikimedia Commons)

 

Aanpassing datum van de laatste wijziging op een pagina

In het menuveld onder aan de pagina staat altijd de datum waarop de betreffende pagina is gepubliceerd. Meestal staat er echter ook een datum  die aangeeft op welke datum de pagina voor het laatst is gewijzigd. Om verwarring te voorkomen wordt die datum echter alleen gewijzigd wanneer er een inhoudelijke verandering heeft plaatsgevonden.

Als er uitsluitend wijzigingen zijn geweest die geen enkel effect hebben op de informatie op de betreffende pagina, zoals bijvoorbeeld een schrijffout, een kleine wijziging in de lay-out of de verandering van een punt in een komma in het onderschrift van een foto, wordt die datum dus niet aangepast. Dat is om te voorkomen dat mensen onterecht gaan denken dat er wél inhoudelijke wijzigingen van belang zijn geweest.