Links naar interessante internetpagina's

Hieronder vind je links naar losse pagina's of clusters van pagina's op het web die wellicht ook interessant voor je zijn. Veel van deze links kun je ook elders op de site tegenkomen, maar niet allemaal.


 

Fougére - Panorama van het paleis Trocadero dat de wereldtentoonstelling in Parijs van 1878 domineerde, afbeelding 1878.

 

Links naar specials op InfoNu

Specials op InfoNu zijn een verzameling van artikelen rondom een bepaald onderwerp. In de hieronder genoemde specials zijn veel of misschien zelfs alle artikelen geheel of gedeeltelijk van toepassing op het tijdperk rondom 1900.

Negentiende Eeuw

Geschiedenis van de 19de eeuw en de industriële revolutie (20+ artikelen)

Licht geschiedenis 

Geschiedenis van het licht (12 artikelen)

Fietsen/wielrennen 19e eeuw 

Geschiedenis van de fiets, het fietsen en het wielrennen (5 artikelen)

Geschiedenis speelgoed  

Kinderen en hun speelgoed door de eeuwen heen (6 artikelen)

 

Links naar artikelen betreffende de periode 1870-1914

Huis en tuin

Geschiedenis van de kamerplant in Nederland

De kamerplant zoals wij die kennen heeft een vrij jonge geschiedenis. Pas halverwege de 19de eeuw raakt het idee om planten binnen in potten te zetten in de mode. Daarna gaat het opeens snel. Rond de eeuwwisseling is er al sprake van een heuse kamerplantcultuur waar alle lagen van de bevolking aan meedoen. 

 

Kunst

Art Nouveau in de mode 1902-1908  

Art Nouveau was een kunststroming die ook van toepassing was op allerlei vormen van kunstnijverheid. In 1902 werd het daardoor de eerste kunststroming die effect had op de mode. dat liep gelijk op met het ontstaan van modern modeontwerp zoals wij dat kennen.

Art Nouveau: sieraden als kunst

Onder leiding van de Franse kunstenaar René Lalique kamen er ook sieraden die pasten binnen de Art Nouveau.

Art Nouveau posters

Art Nouveau kunstenaar Jules Chéret werd de vader van het moderne reclame-affiche en de naam van de Art Nouveau raakte verbonden met de are kunstposter van populaire ontwerpers als Alphonse Mucha, Henri Toulouse-Lautrec en voor Nederland en België Jan Toorop en Henry van de Velde.

 

Joseph Reed - Exhibition Building Melbourne 1880, from the South East Showing the Main Hall, 1879. Centraal gebouw van de wereldtentoonstelling van Melbourne in 1880. Dit gebouw staat er nog steeds.

 

Mode

Nieuwe kleding voor vrouwen rond 1900 

Artikel over de vele veranderingen in de vrouwelijke garderobe rond de eeuwwisseling.

Art Nouveau in de mode 1902-1908  

Art Nouveau was een kunststroming die ook van toepassing was op allerlei vormen van kunstnijverheid. In 1902 werd het daardoor de eerste kunststroming die effect had op de mode. dat liep gelijk op met het ontstaan van modern modeontwerp zoals wij dat kennen.

Geschiedenis van de hoge hoed

De hoge hoed, vaak ook ‘hoge zije’ genoemd, was voornamelijk populair van het einde van de 18de eeuw tot halverwege de 20ste eeuw. Daardoor wordt hij grotendeels geassocieerd met de Victoriaanse tijd en dan met name met de maatschappelijke elite uit die periode. 

 

Sport

De opkomst van sport in Nederland rond 1900 

Artikel over het ontstaan van georganiseerde sportbeoefening en gymlessen in Nederland.

 

Vervoer

De Electricit, Amsterdam ± 1900 

Artikel over de eerste elektrische auto in Nederland.

Zeppelins, luchtschepen van formaat

De ontwikkeling van de zeppelin tot een bruikbaar luchtschip was nog voor de Eerste Wereldoorlog afgerond.  

 

Links betreffende de 19de eeuw

De transportrevolutie in Europa (1790-1920)

De wereld van vervoer en transport veranderde drastisch door de industriële revolutie, zodat historici ook dit een revolutie zijn gaan noemen. Lees hier hoe het allemaal vorm kreeg.

Willem I en de transportrevolutie in Nederland en België

Koning Willem I gaf als eerste leiding gaf aan de infrastructurele omslag waar de transportrevolutie ook in de lage landen om vroeg. Hij nam dat voortvarend ter hand, zij het niet altijd even kies. Meer dan wie ook drukte hij echter zijn stempel op onze infrastructuur.

De stetson, geschiedenis van de cowboyhoed

De enige echte cowboyhoed is vernoemd naar zijn maker, John B. Stetson. Deze bedacht de hoed omdat hij een hoofddeksel wilde dat beschermde tegen alle mogelijke weersomstandigheden. 

Geschiedenis van de bolhoed

Net als bij veel andere bekende mannenhoeden begint de geschiedenis van de bolhoed in de 19de eeuw, toen het dagelijks dragen van een hoed gewoon werd en er bovendien massaproductie mogelijk was.

Geschiedenis van de vingerafdruk

Mensen zijn vingerafdrukken al heel vroeg in de geschiedenis op beperkte schaal gaan gebruiken als handtekening. Vanaf de 17de eeuw groeit de kennis dan langzaam uit tot een eigen tak van wetenschap: de dactyloscopie. Vanaf 1850 neemt het gebruik van vingerafdrukken als middel tot het identificeren van mensen snel toe.

 

Deze pagina is gepubliceerd op 19 februari 2012 en het laatst gewijzigd op 10 mei 2021.