Alle artikelen zijn vernieuwd!

Gepubliceerd op 23 augustus 2019 om 15:35

Ergens tijdens de eerste dagen van augustus 2018 nam ik een besluit waar ik jarenlang tegenaan had gehikt: ik zou mijn website Rond 1900 compleet gaan vernieuwen. Dat was onvermijdelijk geworden nadat provider Jouwweb was overgeschakeld op een compleet nieuw programma en dat slecht voor mij uit had gepakt. Veel zaken als lettertypes e.d. kon ik niet meer hetzelfde kiezen als in het verleden. Ook was er iets goed misgegaan met de omzetting van het merendeel van de door mij gebruikte afbeeldingen naar het nieuwe programma.

 

 

Maar goed, ik besloot de zaken dan maar gelijk grondig aan te pakken en nam ook een eigen webadres met een daarbij horende nieuwe naam: Historama Rond 1900. Daarna koos ik een nieuw design en leefde ik me uit op de sliding banner.

Hierna begon het echte werk, namelijk het aanpassen van de afzonderlijke pagina's aan de nieuwe lay-out, het inhoudelijk redigeren van alle historische artikelen en het vervangen en toevoegen van tal van afbeeldingen. Ik hoopte maar dat het met een maand of vier klaar zou zijn, of toch zeker niet langer dan een half jaar zou duren. Nu, net iets meer dan een vol jaar later kan ik echter pas verheugd uitroepen dat nog niet alle pagina's, maar toch wel alle artikelen zijn gerenoveerd!

 

De teksten

Dat het zo lang duurde, kwam doordat er inhoudelijk veel meer moest veranderen dan ik had gedacht. Niet alleen waren er taalfouten om te verbeteren, maar ook inhoudelijk ben ik op fouten gestuit die blijkbaar in bepaalde bronnen waren geslopen, zoals bijvoorbeeld de namen van sommige personen. Bij veel artikelen heb ik bovendien stukjes tekst toegevoegd, soms ook meerdere. Een enkel artikel is zelfs in lengte verdubbeld. 

 

De afbeeldingen

Afgezien daarvan moest er dus veel veranderen aan de afbeeldingen. Om te beginnen moesten bijna allemaal handmatig opnieuw worden geplaatst. Dat leidde echter tot een herevaluatie van deze illustraties, met als gevolg dat een zeer groot aantal ervan werd vervangen door betere afbeeldingen. Ook bleken veel artikelen rijp voor een uitbreiding van het aantal illustraties. 

In een enkel geval was de door mij gebruikte afbeelding echter niet meer terug te vinden, waardoor ik deze niet opnieuw kon gebruiken. Het is daardoor mogelijk dat een waardevolle foto die je ooit op deze site zag er nu niet meer op staat.

 

Huidige status

Het is nog steeds niet zo dat alle artikelen op de site er exact hetzelfde uitzien. Als je zo lang bezig bent met het handmatig doorvoeren van wijzigingen is het onvermijdelijk dat je gaandeweg besluit bepaalde dingen toch net even anders aan te pakken. De artikelen die ik als eerste heb gewijzigd, zullen dus opnieuw aangepast moeten worden. Dit betreft echter grotendeels lay-out technische aanpassingen die van geen invloed zullen zijn op de inhoud van de artikelen. Mochten er toch nieuwe wijzigingen plaatsvinden aan de inhoud of aan de afbeeldingen zullen daar mededelingen over volgen.

Verder hoop ik binnen afzienbare tijd nieuwe artikelen en andere onderdelen aan de website te kunnen toevoegen. Maar eerst gaat Historama Rond 1900 twee weekjes op vakantie.

 

Veel leesplezier gewenst met de vernieuwde artikelen op deze site!

Anne-Claire 

Reactie plaatsen

Reacties

Jalf Flach
4 jaar geleden

Een giga klus. Maar het resultaat mag er zijn! Zelf zou ik het eigenlijk ook moeten doen maar de motivatie ontbreekt...

Anne-Claire Verham
4 jaar geleden

Bedankt voor je compliment, Jalf! Maar eerlijk gezegd is het maar goed dat ik niet heb voorzien hoeveel tijd het werkelijk zou gaan kosten. :-S Aan de andere kant geeft het erg veel voldoening dat de site nu is wat hij is (en er veel meer bezoekers zijn :-D). Dus ik hoop voor je dat je toch nog een keer de motivatie vindt om die nog veel grotere klus die jou wacht ook op te pakken.