Grote olie- en petroleumlampen

Deze pagina is vervangen door twee nieuwe pagina's. Kijk hieronder voor welke informatie je het beste op welke andere pagina terecht kunt.


Kijk voor informatie over petroleumlampen in dit artikel:

 

Geschiedenis van de petroleumlamp

Voor het eerst ruim licht in huis

In 1860 verscheen de petroleumlamp op de markt, wat alles te maken had met de ontdekking van petroleum, een aardolieproduct, als brandstof kort daarvoor. De geschiedenis van de petroleumlamp gaat dan ook gelijk op met de vroegste geschiedenis van aardoliewinning. In ieder geval werd de lamp na introductie al snel in veel huishoudens populair.

Meer lezen...


Kijk voor informatie over olielampen met branders (anders dan petroleumlampen) in dit artikel:

 

Geschiedenis van de Argandlamp

Begin modern kunstlicht met nieuw type olielamp

In 1783 deed de Zwitser Aimé Argand de meest baanbrekende uitvinding in de moderne geschiedenis van de lamp, namelijk de moderne lamp zelf. Deze Argandlamp, een olielamp, was de eerste significante nieuwe vorm van verlichting in duizenden jaren. De basis daarvoor was de Argandbrander, een systeem dat de lont een stuk beter deed branden.

Meer lezen...


Kijk voor informatie over eenvoudige olielampjes (zoals tuitlampjes) in dit artikel: 

 

Traditionele verlichting rond 1900

Olielampje, kaars, kienspaan en toorts nog steeds gebruikt

Eenvoudige vormen van verlichting werden ook tijdens het belle époque nog gebruikt door bijna iedereen. De minder bedeelden en plattelanders hadden vaak geen andere vormen van verlichting, middenklassers moesten schipperen tussen oud en nieuw en zelfs de rijken wilden geen dure lampen op plekken waar dat niet nodig was. Verlichting en de brandstoffen die daarvoor nodig waren...

Meer lezen...


Kijk voor informatie over verlichting rond 1900 in het algemeen in dit artikel: 

 

Verlichting en lampen rond 1900

Lichtbronnen tussen 1850 en 1940: meer soorten dan ooit

Op het gebied van verlichting was de kleine eeuw die tussen ongeveer 1850 en 1940 verstreek een overgangsfase. Traditionele vormen van kunstlicht als de kaars, de olielamp en toortsen werden nog serieus gebruikt naast nieuwe lampen die werkten op petroleum, gas of elektriciteit. De nieuwe lichtbronnen gaven nadat ze waren uitgevonden nog niet meteen volop licht en...

Meer lezen...

Deze pagina is gepubliceerd op 18 januari 2012 en het laatst bijgewerkt op 31 maart 2021.