De uitvinding van de beha

Een welkom alternatief voor het korset

Net als veel andere producten is de uitvinding van de bustehouder, kortweg  beha of BH genoemd, eigenlijk in meerdere fasen verlopen. In grote lijnen was het kledingstuk echter nog net voor de eerste Wereldoorlog een feit. Degenen die daarbij een belangrijke rol speelden waren de Française Herminie Cadolle, de Amerikaanse Mary Phelps Jacob en de Franse modeontwerper Paul Poiret. Daarmee kwam er eindelijk een geduchte concurrent voor de vreselijke korsetten die vrouwen letterlijk de adem benamen.


 

Mata Hari met beha op een ansichtkaart uit 1906. Foto door Lucien Walery.

 

De beproevingen van het 19de-eeuwse korset

Tot aan de vooravond van de 20ste eeuw waren vrouwen, en dan met name die uit de betere klassen, al eeuwenlang gewend een korset te dragen.  Een korset is een lijfje aan één stuk dat bedoeld is om borsten, buik en billen van de vrouw ondersteuning te geven. Vaak echter werden ze ook gebruikt om figuurcorrecties uit te voeren op het lichaam. Gedurende de 19de eeuw liep dat helemaal uit de hand. In de tweede helft van de eeuw ontstonden de beruchte ‘wespentaillekorsetten’.  Dat waren korsetten die erop gericht waren om de taille van de vrouw zo ver mogelijk in te snoeren, opdat ze een bijzonder afgetekend ‘zandloperfiguur’ kreeg.  Het zandloperfiguur werd (en wordt nog steeds) gezien als het meest ideale vrouwenpostuur.

Deze korsetten waren niet allemaal hetzelfde, want door de jaren heen kwamen er verschillende modellen. Wat ze echter wel gemeen hadden was dat ze het middenrif dusdanig insnoerden dat dit een gezondheidsramp voor de draagsters betekende. De fysieke klachten waren eindeloos en behelsden onder meer galzucht, zenuwziektes en allerlei problemen met de spijsvertering of de ademhaling. Ook vergroeide het lichaam onder de constante druk. Ondertussen was het dus geen wonder dat vrouwen die een dergelijk kledingstuk droegen aan de lopende band flauwvielen of het benauwd hadden.

Daarom zouden tegenstanders van het korset zich gaan richten op het vinden van nieuwe oplossingen die het middenrif vrij lieten.

  

Droit-devant korset 1905

  

Herminie Cadolle en ‘Le Bienêtre’

De eerste persoon die een belangrijke stap zou zetten in de richting van de beha, was de Française Herminie Cadolle. Zij kwam met iets dat je een tweedelig korset zou kunnen noemen, maar waar toch een bovenstuk bijhoorde dat al veel leek op een beha. 

Herminie Cadolle was een Parijse vrouw van goede komaf en dus gewend een korset conform de laatste mode te dragen. Ze sympathiseerde echter met de Parijse Commune in 1871. Nadat deze bloedig was neergeslagen, moest ze ijlings het land ontvluchten om zich het vege lijf te redden. Ze besloot af te reizen naar Argentinië. Gedurende de lange reis begon ze echter steeds meer last te krijgen van het knellende korset. Het belemmerde haar bewegingsvrijheid en ademhaling.  Toen ze er echt genoeg van had, knipte ze haar korset in twee delen.

Daarna ontwierp ze een nieuw exemplaar.  Dit bestond uit een ‘corselet’, een rijglijfje, en een ‘soutien-gorge’  (aanvankelijk ‘corselet-gorge’  genoemd), een boezemsteun met schouderbandjes. Dit was nog steeds meer lingerie dan de hedendaagse vrouw gewend is, maar het middenrif van de vrouw was vrij. De soutien-gorge was bovendien duidelijk een eerste soort van beha. In Frankrijk wordt deze term dan ook nog steeds voor een beha gebruikt. 

In 1887 opende Herminie een lingeriewinkel in Buenos Aires, waar ze onder meer haar nieuwe vinding verkocht.  Dit verliep bijzonder succesvol. In 1889 keerde ze terug naar Parijs waar ze patent aanvroeg onder de naam ‘le bienêtre’ (‘het welbehagen’). Nog datzelfde jaar presenteerde ze haar lingerie op de wereldtentoonstelling in Parijs.

                                                 Le bienêtre

 

Rond die tijd kwam er ook een nieuw materiaal op de markt dat ‘hevearubber’ heet. Dat kon je gebruiken om textiel elastisch mee te maken. Herminie Cadolle liet zich hier meteen over informeren en verbeterde er de bienêtre drastisch mee.

In de jaren die volgde maakte ze school. Op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1900 werden een hele serie ‘corselets’ en ‘soutien-gorges’ gepresenteerd, waaronder ook weer nieuwe modellen van Cadolle. Er was op dat moment een tropisch warme zomer gaande, waardoor veel dames zich meteen voelden aangetrokken tot de nieuwe lingerie.

Hierna verbleef Herminie nog enige tijd in Zuid-Amerika, maar in 1910 vestigde ze zich definitief in Parijs, waar ze een exclusief lingeriehuis opstartte. Ze werd er de ontwerpster voor beroemde dames als prinsessen, actrices en danseressen. Zo naaide ze bijvoorbeeld een beha met geheime binnenzakjes voor Mata Hari. Tegenwoordig bestaat het huis Cadolle nog steeds, wordt het geleid door een achterkleindochter van Herminie en wordt de clientèle nog altijd gevormd door wereldberoemde vrouwen.

 

Paul Poiret en de bevrijding van de vrouw

Tussen 1906 en 1908 begon de Parijse modeontwerper Paul Poiret zich af te zetten tegen de heersende mode. Die bestond uit de zogeheten S-lijn die sterk verbonden was met de Art Nouveau kunststroming.  Hierbij was een ronde sinuslijn erg geliefd. Binnen de mode diende het vrouwenlichaam zelf de vorm van de S te maken en dat alles inclusief een zandloperfiguur met wespentaille. Om dat voor elkaar te krijgen werd het zogeheten ‘droit-devant’ korset ontworpen, dat het lichaam in een zeer onnatuurlijke positie drong.

Paul Poiret was de eerste ontwerper die daar korte metten mee maakte. Hij verhoogde de taille van zijn jurken een stuk, zodat deze voortaan recht naar beneden vloeiden. Daarna schafte hij het korset af.

Poiret zal ongetwijfeld bekend zijn geweest met de bienêtre. Toch ontwierp hij een eigen alternatief voor het korset. Dat werd een zachte gordel van rubber met daarbij een losse beha; een oplossing die ergens tussen de bienêtre met extra corselet en losse beha inzit.

Poiret riep zichzelf uit tot 'Bevrijder van de Vrouw’, wat aansloeg bij veel Parijse dames. Vanaf 1908 is het definitief gedaan met de S-lijn en breekt 'de eeuw van Poiret' in de mode aan.

Lees hier meer over art nouveau mode tussen 1902 en 1908, de S-lijn en Paul Poiret. 

 

Paul Poiret - Mary Phelps Jacob

 

Mary Phelps Jacob en de Caresse Crosby

De Amerikaanse Mary Phelps Jacob bevond zich ver van de Parijse modewereld. Toch zou zij tenslotte de losse beha uitvinden.  Ook zij was een beterbedeelde dame die genoeg had van de beperkingen van het korset. Of ze bekend was met de bienêtre van Cadolle is niet duidelijk . In ieder geval ging ze in 1907 samen met haar Franse dienstmeisje aan de slag om iets beters te bedenken. De twee vrouwen fabriceerden een nieuw soort kledingstuk uit twee zakdoeken en een stel linten.  Er kwam nu geen corselet meer aan te pas. De eerste enkelvoudige BH was geboren.

Dat was ongeveer tegelijkertijd met het alternatief van Poiret. Het zou echter wat langer duren voordat de wereld er kennis van nam.  

           Patent brassière Jacob 1914

 

In 1913 kwam de beha op de markt als de ‘Caresse Crosby’.  In 1914 kreeg Mary het patent toegewezen onder de naam 'brassière'.  Meteen hierop kocht ‘Warner Brothers Corset Company’ het product van haar voor $1500. Het werd een doorslaand succes.

 

Bronnen

  • Grauls, M. - 'De uitvinders van het dagelijks leven.' Leuven 2000
  • Beurden, L. van - 'Mode in de 20ste eeuw.' Nijmegen 1995
  • InfoNu (www.infonu.nl) - 'Hoe is de BH uitgevonden.'
  • Wikipedia (nl. wikipedia.org) - 'Beha'.
  • Vries, L. de - 'De dolle entree van automobiel en velocipee.' Bussum 1983